Vogels kijken in april

Lepelaars © Jesse Zwart

April is de maand waarin de vogeltrek echt op gang komt. Soorten als Blauwborst, Grutto, Zomertaling en Kleine Plevier zijn al weer even in ons land maar zijn slechts een opwarmertje geweest voor het hoofdgerecht. In april keren namelijk verreweg de meeste vogels terug uit hun overwinteringsgebieden. Soorten die door veel vogelaars al minstens een halfjaar niet zijn gezien verschijnen weer ten tonele. Als oude vrienden die, na een lange reis, opeens weer voor de deur staan. Honderddduizenden steltlopers vullen plas-drasgebieden en plekken als de Delta en de Waddenzee terwijl Boeren- , Oever- en Huiszwaluwen weer laag over het water en de weilanden scheren. Fitissen, Gekraagde Roodstaarten, Rietzangers en Sprinkhaanzangers zitten weer overal te zingen en ook de kans op het zien van Visarend en Beflijsters is in april weer aanwezig.  Bovendien melden in de tweede week van april  de eerste Nachtegalen zich  weer in ons land. 

Kortom, haast teveel om op te noemen en ik kan mij voorstellen dat je af en toe net zoals ik niet weet waar je vogels moet gaan kijken. Om je een beetje te helpen geef ik je daarom vijf plekken waar je in april eigenlijk absoluut even een kijkje moet nemen om zoveel mogelijk mee te krijgen van de vogeltrek en om te genieten van het weerzien met oude vrienden die een lange reis hebben gemaakt. Wellicht komen we elkaar wel tegen!

1. Groene Jonker

Dit prachtige gebied is relatief jong. Het is aangelegd in 2008 en eigenlijk direct al een doorslaand succes onder vogelaars. Tijdens een prachtige wandeling langs rietkragen waarin verschillende doorkijkjes zijn, kun je  zowel steltlopers als verschillende  rietvogels zien. De Groene Jonker verbindt de Nieuwkoopse Plassen met de Vinkenveense Plassen en de waterstanden wisselen in dit gebied per seizoen. Dit maakt de Groene Jonker uniek ten opzichte van vele andere Nederlandse moerasgebieden en hier profiteren veel vogels optimaal van!  Tijdens een excursie vorig jaar zagen we er in één ochtend wel 96 soorten. Steltkluten, Bosruiters, Geoorde Futen, Purperreigers en Lepelaars zijn slechts een greep uit de vele soorten die in dit gebied te vinden zijn. Door de prachtige, brede rietkragen is dit gebied ook uitermate geschikt om Blauwborst, Sprinkhaanzanger, Snor en Baardman te horen en te zien. Tip: Ga in de ochtend. In de avond heb je hier het licht tegen en daardoor zijn de soorten een stuk lastiger te herkennen. 

Snor © Jesse Zwart


2. Texel

Verschillende biotopen en vele prachtige beschermde natuurgebieden maken van het hele eiland eigenlijk een groot vogelwalhalla. Van de Horsmeertjes en de Muy tot de Slufter en de Tuintjes. Texel in april zal je mond doen open vallen van verbazing. De verschillende kolonies Lepelaars, en Grote Sterns vullen zich weer en de Slufter ontploft haast van het aantal steltlopers. De Tuintjes, vlakbij de vuurtoren, zijn beroemd en berucht bij veel Nederlandse vogelaars. Hier zijn al diverse enorme zeldzaamheden ontdekt en menigeen heeft er wel eens een sprintje moeten trekken om die zeldzaamheid in de kijker te krijgen. Regelmatig nemen wij buitenlandse gasten mee naar het vogelmekka van Nederland en steeds weer zorgt een dagje Texel voor grote grijnzen op de gezichten van deelnemers. Maak een wandeling door de Eierlandse duinen vanaf de vuurtoren of  en geniet van de vogelzang die klinkt uit de bosjes. Vergeet vooral niet omhoog te kijken want vooral met zuidoostelijke wind wil er nog wel eens een Rode Wouw, Kraanvogel of Visarend overvliegen! Wil je een privé-excursie op Texel boeken tijdens je verblijf? Stuur dan een mail naar info@dagjeindenatuur.nl. 

3. Meijendel

Aan de Noordzeekust tussen Den Haag en Wassenaar ligt Meijendel. Het grootste aaneengesloten duingebied van Zuid-Holland. De afwisseling van natte duinvalleien, duinmeertjes open duinlandschap en gemengd bos zorgt voor een grote variatie aan vogelsoorten. Zo is Meijendel een van de beste plekken van Nederland voor het horen van een van de meest legendarische zangvogels van Nederland. De Nachtegaal. Daarnaast zijn Blauwborst, Gekraagde Roodstaart, Tapuit, Braamsluiper, Grasmus en Boompieper hier veel voorkomende soorten. De vogelzang is in de vroege ochtenduren haast oorverdovend. Mocht je  daarnaast iets mee willen krijgen van de fantastische voorjaarstrek dan is deze plek langs de kust ook absoluut een aanrader. Tijdens mooie ochtenden kun je in de strook duinen direct langs de kustlijn getuige zijn van de vele duizenden vogels die zich naar hun broedgebieden in het noorden spoeden. Een mooie plek om te starten is boerderij Meyendel. 

Braamsluiper © Sjoerd Radstaak

4. Leersumse Veld

Ook in het binnenland is het vaak goed vogels kijken. Bijvoorbeeld tijdens een mooie wandeling over het Leersumse Veld. Dit gebied, dat bestaat uit stuifzand, heide, bossen en verschillende vennen, werkt als een magneet voor een aantal prachtige vogelsoorten. Geoorde Futen en Kleine Plevieren worden aangetrokken door deze vennen terwijl de Zwarte Specht hier zijn territorium heeft. Voorjaarssoorten als Boompieper en Gekraagde Roodstaart zijn hier ook zeker te vinden en in april is vogels kijken op deze plek nog leuker door de regelmatige aanwezigheid van Beflijsters. Met enige regelmaat worden hier in april ook Rode Wouwen waargenomen en ook Tapuiten, Appelvinken en Gele KWikstaarten weten het gebied goed te vinden. Kortom een mooi excuus om dit gebied eens te bezoeken!

Kleine Plevier © Lars Buckx

5. Polder Arkemheen

Ben je op zoek naar ongekende aantallen weidevogels en wil je daarnaast ook moerasvogels zien? Dan is polder Arkemheen de place to be. Dit Natura-2000 gebied is een stronghold voor veel weidevogelsoorten door de hoge waterstand in de polder en de vele plas-drasgebiedjes. Zomertalingen vermaken zich prima in de ondiepe plasjes en met enige regelmaat worden hier Steltkluten gezien in deze tijd van het jaar. Grote aantallen Grutto's, Kieviten en Tureluurs laten hun kenmerkende roep horen en zijn druk bezig de territoria te verdelen. Dit leidt tot mooie taferelen van concurrerende mannetjes en spectaculaire vliegshows. Daarnaast biedt polder Arkemheen een goede mogelijkheid tot het zien van een Steenuil en klinken uit de rietkragen soorten als Sprinkhaanzanger, Snor en Kleine Karekiet. Het voorjaar in een notendop!

Sprinkhaanzanger © Max van Waasdijk

Terug naar het overzicht