De Boerenzwaluw is terug, het is lente!

Afgelopen week zagen we onze eerste Boerenzwaluw weer terug in Nederland. Één zwaluw maakt nog geen zomer, maar gelukkig zagen we er twee! De Boerenzwaluw is wat mij betreft de vogelsoort die de lente aankondigt. Vanaf eind maart zijn de eerste in ons land te verwachten, met hun vrolijke gekwetter en sierlijke vlucht. Niet voor niets was de Boerenzwaluw ons logo toen we startten met Dagjevogelen.nl.

Zwaluwen zijn sociale vogels die graag bij mensen in de buurt zitten. De Boerenzwaluw broedt het liefst in boerderijen, schuren of soms zelfs in vogelkijkhutten zoals in de Brabantse Biesbosch. Regelmatig gaan we in de zomer vogels kijken op Vlieland, waar we kamperen op camping Lange Paal. Als je daar naar de wc wilt gaan moet je eerst langs enkele nieuwsgierige Boerenzwaluw-koppies die je in de gaten houden.

Boerenzwaluwen op het nest bij Lange Paal, Vlieland ©Lars Buckx

De Boerenzwaluw is een insecteneter. Ze lijken een klein snaveltje te hebben, maar de snavel is vooral erg breed. Ze vliegen als acrobaten achter mugjes aan die ze met hun brede snavel vanuit de lucht vangen en meteen opslokken. Op die manier kunnen de zwaluwen duizenden muggen per dag eten. Nog een reden waarom ze zo geliefd zijn bij mensen!

Aangezien er in de winter nauwelijks vliegende insecten in Nederland zijn, trekken ze in september en oktober naar het zuiden. Een lange tocht over de Middellandse Zee en door de Sahara, naar centraal en zuidelijk Afrika. In onze winter is het regenseizoen in Afrika, waardoor er daar veel muggen te vinden zijn. De meest fanatieke Boerenzwaluwen vliegen zelfs helemaal door tot aan Zuid-Afrika om te overwinteren. Een vliegtocht van ruim 10.000 kilometer!

Volwassen Boerenzwaluw in vlucht ©Lars Buckx

De Boerenzwaluw is in het voorjaar makkelijk te herkennen aan de lange buitenste staartpennen. De vogels die straks in de zomer worden geboren hebben nog een klein staartje en lijken meer op de andere twee Nederlandse zwaluwen: Oeverzwaluw en Huiszwaluw. Kenmerkend aan de Boerenzwaluw is dat ze een donkere blauwzwarte rug en een mooie rode keel hebben. De Oeverzwaluw heeft een bruine rug en de Huiszwaluw heeft een blauwzwarte rug met een duidelijke witte stuitvlek tussen de rug en de staart. Daarnaast heeft zowel de Oeverzwaluw als de Huiszwaluw een lichte keel.

Boerenzwaluw en Oeverzwaluw ©Jesse Zwart

Terug naar het overzicht