Wildwandeling Noorderheide

Bij het dorp Vierhouten ligt de prachtige Noorderheide. Een afwisselend heidegebied met deels beboste stukken. Door de combinatie van bos, heide, waterpartijen en zelfs indrukwekkende architectuur is dit glooiende en uitgestrekte heidegebied is ideaal voor een een prachtige natuurexcursie. De Noorderheide maakt deel uit van het Centraal Veluws Massief. Ten noorden wordt het gebied begrenst door het Vierhouterbos en aan de zuidrand door het Elspeterbos. Edelherten, Reeën, Wilde Zwijnen en Vossen zijn een greep uit de vele zoogdieren die hier te vinden zijn. Tijdens de excursies eind september en begin oktober maken we daarnaast ook kans om de indrukwekkende bronst van de Edelherten te horen en misschien te zien.

Van de rijke geschiedenis van dit heideveld zijn her en der nog sporen te vinden. Zo staat er midden in het bos een prachtige, onder architectuur ontworpen villa. Daarnaast doorkruist een ingenieus stelsel van gootjes, vijvers, en een pompstation dit heidegebied. Daniël George van Beuningen, van het bekende museum, liet deze waterwerken aanleggen om de aanwezige beken van water te blijven voorzien.

Op het heidegebied en in de bossen gaan we ook op zoek naar verschillende soorten vogels die zich gespecialiseerd hebben op het leven in dit terrein. In de zomermaanden maken we kans op mooie soorten als Grauwe Klauwier, Koekoek en Fluiter.
Het hele jaar door maken we kans op leuke soorten als Kuifmees, Havik en Raaf. De mysterieuze Zwarte Specht, de grootste specht van Europa, leeft in dit gebied en laat zich regelmatig horen of zien. Daarnaast kunnen we ook soorten als Kleine Bonte Specht en de vaak lastig te vinden Kruisbekken verwachten, een specialist in het eten van zaden van dennen. Ook Geelgorzen weten dit gebied goed te vinden.

DatumStarttijdEindtijd
06:3010:30Reserveer direct
07:1511:15Reserveer direct
07:3011:30Reserveer direct
07:4511:45Reserveer direct