Spechtenfotografie in de Pannenhoef

Spechten laten al vroeg in het jaar van zich horen, de beste tijd om ze te zoeken is dan ook de roffeltijd in februari, maart en begin april. In het afwisselende Brabantse landschap van de Pannenhoef is een grote soortenrijkdom. Het beheer in het gebied heeft geleid tot een goede vertegenwoordiging van de spechten. Alle vijf de spechtensoorten van Nederland zijn hier te vinden. De Zwarte Specht en Kleine Bonte Specht zien we steeds vaker en zelfs de zeldzame Middelste Bonte Specht laat zich af en toe zien.

Omdat we vroeg op pad gaan zijn de vogels nog actief te horen en uiteraard is het licht dan ook het mooiste voor fotografie. Zo zoeken we onder andere naar de Zwarte Specht, Groene Specht, Kleine Bonte Specht, Kuifmees, Goudvink en Tjiftjaf. Hopelijk krijgen we enkele van deze soorten goed voor de lens.

Deze excursie is bedoeld voor fotografen die al goed de basisinstellingen van hun camera kennen. We kijken dan ook juist wat kritischer naar compositie en belichting. Hiervoor gaan we op stap met een kleinere groep van maximaal 6 personen, zodat de gids iedereen persoonlijk kan helpen en adviseren.

We gaan op zoek naar vogels en dan met name de spechten, en gaan de tijd nemen om ze ook mooi op de foto te krijgen. Verwacht dan ook geen lange wandeling met veel soorten, want vogels fotograferen betekent vaak veel geduld hebben en wachten op die ene soort die je wenst te fotograferen. Je kunt wel steeds beter leren herkennen hoe de vogels leven en bewegen, en vaak genoeg komen er toch nog genoeg mooie fotomomenten van de minder moeilijke soorten voorbij tijdens het wachten.

DatumStarttijdEindtijd