Ree in herfstbos ©Laurie Rijsdijk

Herfstfotografie in de Pannenhoef

In West-Brabant ligt een uniek natuurgebied van ruim 700 hectare. De Pannenhoef is een biodivers natuurgebied met naaldbos, loofbos, heide, vennen, lanen, beken en bloemrijke graslanden. Ook is er veel aandacht voor ecologische verbindingszones in de omgeving, en dat merk je aan de soortenrijkheid. Vele diersoorten weten het gebied te vinden, ieder seizoen weer.

In de herfst hopen we natuurlijk op wat mooie boslandschappen, paddenstoelen of sfeervolle platen van dieren waaraan je meteen het seizoen herkent.

Omdat we vroeg op pad gaan kunnen we op het eerste open stuk soms nog Reeën zien. Tijdens zonsopgang kunnen we een mooie foto van het landschap proberen te maken. Natuurlijk geef ik dan adviezen over hoe je soms op de mooiste (en vaak kortste) momenten het optimale beeld met je camera kunt maken. Gedurende mijn vele vogeltellingen tijdens zonsopgang heb ik vaak weinig tijd, maar probeer ik toch de landschappen en vogels in het mooiste licht te fotograferen. Het fotograferen van bewegende dieren bij slechte lichtomstandigheden kan soms ook een grote uitdaging zijn, maar met wat tips en oefening kun je toch vaak wel mooie foto's krijgen of juist je beeld wat creatiever maken.

Tijdens de fotowandeling gaat het niet om het zien van zoveel mogelijk soorten, maar bezoeken we een aantal plekjes waar ik zelf graag fotografeer en nemen we vooral de tijd om iets naar wens vast te leggen met de camera. Met medefotografen op pad gaan zorgt gegarandeerd voor fijne gesprekken en uitwisseling van kennis en ervaringen.

DatumStarttijdEindtijd