Cursus vogelzang herkennen

In het voorjaar laten vogels zich horen met prachtige zangorkesten. Ze zijn dan druk bezig met het afbakenen van hun territorium en het versieren van een vrouwtje. Het is genieten om buiten te lopen en alle verschillende vogels te horen zingen, maar het is natuurlijk extra leuk als je ook kan herkennen welke soort zijn liedje zingt. Dat gaan we je tijdens deze cursus leren!

Tijdens drie avonden in maart, april en mei leren we de vogelzang van die specifieke maand kennen. In maart zijn met name de bosvogels die hier jaarrond verblijven actief. Zo hoor je dan de Koolmees, Winterkoning, Roodborst, Zanglijster en Kleine Bonte Specht.
In april arriveren de eerste zomervogels terug uit Afrika en leren we het geluid van onder andere de Fitis, Grasmus, Nachtegaal en Boompieper. In mei zijn alle vogels terug in de broedgebieden en is het een orkest in de duinen. We leren het verschil tussen de Bosrietzanger en Spotvogel, terwijl we ook rietvogels als de Rietzanger en Kleine Karekiet uit elkaar leren houden.
De lezingen worden achteraf opgestuurd, zodat je de geluiden en ezelsbruggetjes thuis kan oefenen.

Tijdens de drie excursies gaan we de vogelzang in de praktijk leren herkennen. Tijdens de lezingenavond met elk eluid afzonderlijk, zijn de geluiden nog wel te herkennen. Maar hoe doe je dat in het veld als alles door elkaar heen zit te zingen? Met behulp van ezelsbruggetjes en andere tips determineren we de verschillende zangvogels die door elkaar heen zingen.

Deze cursus is geschikt voor net gestarte vogelaars, maar ook voor de wat meer gevorderde vogelaars die hun geluidenkennis willen bijspijkeren.

De cursus bestaat uit 3 lezingenavonden en 3 excursies om vogelzang in de praktijk te oefenen:

Woensdag 20 maart 2024 – Lezing vogelzang (19:30 - 21:00)
Zaterdag 23 maart 2024 – Excursie vogelzang AW-Duinen (06:30 - 10:30)
Woensdag 17 april 2024 – Lezing vogelzang (19:30 - 21:00)
Zaterdag 20 april 2024 – Excursie vogelzang Kennemerduinen  (06:30 - 10:30)
Woensdag 15 mei 2024 – Lezing vogelzang (19:30 - 21:00)
Zaterdag 18 mei 2024 – Excursie vogelzang AW-Duinen  (06:00 - 10:00)

De cursusavonden vinden plaats in het Seinwezen in Haarlem, op loopafstand van station Haarlem en met voldoende gratis parkeerplekken.

DatumStarttijdEindtijd