De Blauwe Kiekendief is in Nederland voornamelijk een wintergast met aantallen die fluctueren tussen naar schatting 400 en 800 exemplaren. In jaren met een grote populatie muizen kunnen de aantallen snel toenemen. In Nederland broeden Blauwe Kiekendieven vooral op de Waddeneilanden en in Friesland. Helaas zijn de aantallen broedende Blauwe Kiekendieven in Nederland enorm afgenomen. Van ongeveer 150 broedparen begin jaren negentig naar tussen de vijf en acht broedparen in 2022. 

De enkele honderden vogels die in Nederland overwinteren zijn van noordelijke komaf en gebruikken gezamelijke slaapplaatsen in hoogveen- en heidegebieden maar ook in moerassen en boerenland. Deze slaapplaatsen kunnen enkele tientallen vogels herbergen. Het aantal volwassen mannetjes is in het oosten van ons land doorgaans hoger dan in het westen. Streng winterweer kan zorgen voor grote verplaatsingen en een plotselinge toe- of afname van het aantal overwinterende vogels in ons land.

Net als andere kiekendieven zijn Blauwe Kiekendieven te herkennen als kiekendief aan de lange vleugels, lange staart en de omhoog gehouden vleugels in vlucht. Volwassen mannetjes hebben een blauwgrijze bovenzijde en kop en witte onderdelen. De vleugelpunten zijn zwart en ze hebben een witte stuit. Volwassen vrouwtjes zijn overwegend bruin met een witte stuit en een vieswitte ondervleugel.

Adulte man Blauwe Kiekendief © Lennart Verheuvel


De Blauwe Kiekendief kan je zien op onderstaande excursies