Waterbeestjes en waterplanten in Meijendel

Waterbeestjes en waterplanten in Meijendel

De Libellenvallei in duingebied Meijendel herbergt veel bijzondere flora en fauna. De vallei is zeer gevarieerd met hogere, droge delen en lagere, vochtige delen. In de vochtige valleien komen veel bijzondere planten voor waaronder twee soorten gentianen; de Kruisbladgentiaan en de Slanke Gentiaan. Daarnaast zijn soorten als Parnassia, Sierlijke Vetmuur en Strandduizendguldenkruid volop aanwezig. In het droge duin komen eveneens bijzondere soorten als Driedistel en Nachtsilene voor.

Maar ook in en op het water is van alles te vinden. In het schone, heldere water zijn veel verschillende habitats voor allerlei waterbeestjes aanwezig. Er groeien veel waterplanten, waaronder meerdere soorten kranswieren. Op het water zijn de bladen van Drijvend Fonteinkruid aanwezig. Aan de randen groeien allerlei oeverplanten. Er zijn ook plekken waar de bodem niet begroeid is met vegetatie maar bestaat uit een kale zandbodem. 

Deze variatie aan habitats in het water zorgt er voor dat er een grote verscheidenheid van aquatische macrofauna aanwezig is. De aquatische macrofauna zijn de met het blote oog goed zichtbare ongewervelde dieren die ten minste een deel van hun leven in het water of op het water doorbrengen. Het gaat daarbij om watermijten, kreeftachtigen, allerlei soorten waterinsecten (kevers, water- en oppervlaktewantsen, larven van libellen, haften, vliegen, (dans)muggen en kokerjuffers), slakken en tweekleppigen, bloedzuigers, platwormen en borstelwormen.

We gaan tijdens deze excursie met een schepnet en handzeef op zoek naar allerlei soorten beestjes en bekijken ze in een witte uitzoekbak en in een cuvette. Bij de soorten die we vinden gaan we in op de levenswijze en de wetenswaardigheden. Bijvoorbeeld de larven van een aantal libellen die maar liefst drie jaar in het water leven terwijl de volwassen beesten vervolgens slechts enkele weken rond vliegen en waterkevers waarvan de larven echte rovers zijn maar waar de kevers zich voeden met plantaardig materiaal.

Datum
Starttijd09:00
Eindtijd12:00
Prijs€ 25,00

Overige opties

Bekijk meer excursies in dit gebied: Meijendel

Uw gids

Helaas, deze excursie is volgeboekt.

Bekijk meer excursies in dit gebied