Vogels van Waterland

Waterland is het polder en plas dras gebied direct aan de noordoostkant van Amsterdam. Dorpjes als Durgerdam, Broek in Waterland en Holysloot zijn bij velen bekend. Deze liggen in een groot poldergebied aan de rand van het IJsselmeer. Polder IJdoorn, net voorbij Durgerdam, is één van de leukste vogelplekken rondom Amsterdam. Hier komen in het voorjaar de eerste Grutto’s aan, is de Lepelaar een vaak geziene gast en zien we een groot aantal verschillende vogelsoorten. Denk hierbij aan diverse soorten eenden, een mooi overzicht van de verschillende soorten meeuwen, maar ook vogels van het riet zoals de Rietgors, Kleine Karekiet en de Cetti’s Zanger die steeds verder vanuit zuid Europa ons land aan het vinden is. In het voor- en najaar is polder IJdoorn ook een te gekke plek voor steltlopers die hier vaak prachtig dichtbij te zien zijn. 

De Bruine Kiekendief broedt hier ook en laat zich soms mooi bekijken boven het riet. Langs de Kinseldam zoeken we met de telescoop naar al wat daar te zien is. Hier zijn in het verleden wel eens Flamingo’s gezien!

In de slootjes langs de weg in Waterland zien we Slobeenden en in het voorjaar ook veel zangvogels als Gele Kwikstaart en Graspieper. Deze plek onder de rook van Amsterdam doet je vermoeden dat je ver weg bent van de drukte van de stad en alhoewel dat hemelsbreed niet zo is, voelt het wel degelijk zo!

DatumStarttijdEindtijd