Vlieland

Friesland

Vlieland is na Texel het tweede Waddeneiland vanui het westen gezien. Op het eiland zijn geen auto's toegestaan, enkel voor bewoners. Het is daardoor een prachtig eiland om in alle rust op de fiets te verkennen. De afstanden zijn niet groot, van oost naar west meet het eiland ongeveer 10 kilometer.
Het meest unieke gebied op Vlieland is de Vliehors. Dit is een zandplaat gelegen in het uiterste westen van het eiland en betreft de grootste en meest uitgestrekte zandplaat van Europa! Hier broeden bijzondere soorten als de Dwergstern en de Strandplevier. In de broedperiode is de zandplaat niet toegankelijk maar in het najaar kan je hier heerlijk struinen en zijn er vaak veel trekvogels te zien waaronder Blauwe Kiekendief, Velduil en Bokje. Later in het najaar zitten hier ook vaak IJsgorzen, Sneeuwgorzen en Strandleeuweriken.

Vooral voor vogelaars is het eiland een plek om regelmatig naar toe te gaan. Het smalle eiland heeft een lange kuststrook waar in het najaar veel vogels vanuit Scandinavië arriveren. Daartussen duiken regelmatig zeldzaamheden op. Zo werden er op Vlieland al bijzondere Amerikaanse dwaalgasten gezien zoals de Mirtezanger, Noordse Waterlijster, Roodoogvireo en Baltimoretroepiaal. 

Excursies in Vlieland

Wanneer

Categorie

Voorzieningen

Er zijn 0 excursies gevonden.

Toon de resultaten

Helaas

Geen excursies gevonden met deze criteria

Begin opnieuw