Strandexcursie Katwijk

Strandexcursie Katwijk

Bijna iedereen kent het wel: schelpen verzamelen op het strand en speuren naar krabben en kreeften. Maar welke soorten spoelen er eigenlijk aan en hoe zijn die te herkennen? Om deze vragen beantwoordt te krijgen, kunt u mee op ontdekkingstocht langs het strand van Berkheide.

In de wintermaanden gebeurt het regelmatig dat er grote hoeveelheden schelpen en andere dieren aanspoelen op het strand. Dit wordt veroorzaakt door de vaak wat stevige westenwinden in deze periode van het jaar. Soorten die nu algemeen zijn op het strand zijn de Amerikaanse zwaardschede, Kokkel, Venusschelp en Otterschelp. Daartussen liggen andere fraaie soorten, zoals Zaagje, Nonnetje en Gevlochten fuikhoren. En wist u dat er zelfs vier soorten strandschelpen te vinden zijn? Naast de grotere soorten schelpen zijn er ook kleine soorten te vinden in de zogeheten ‘gruisbanken’. Dit gruis bestaat uit kapotte schelpdelen met daartussen zee-egels en tepelhorens en met wat geluk vinden we een mooie Gewone wenteltrap.

Tussen de schelpen zijn ook verschillende soorten krabben en kreeften te vinden. Op een goede dag kan het soortenaantal zomaar oplopen tot wel 8 soorten! Verder gaan we op zoek naar de eikapsels van roggen en rugschilden van inktvissen. De ultieme vondst zou natuurlijk een Kortsnuitzeepaardje zijn die steeds algemener wordt voor onze kust en zo nu en dan al gevonden wordt!

Naast alle aangespoelde soorten houden we een schuin oog op de vogels gericht. Langs de waterlijn scharrelen in de winterperiode Drieteenstrandlopers, op het strand rusten meeuwen uit en we laten ons graag verassen door bijvoorbeeld een Jan-van-gent.

Neem vooral bakjes of tassen mee om alle gevonden soorten in te doen, zodat we onderweg mooi onze vondsten kunnen vergelijken en determineren. Op het strand mag alles verzameld worden!

Dit aanbod valt niet onder de garantie van STO Garant. U kunt de voorwaarden van deze garantieregeling vinden op de website van STO Garant.

Datum
Starttijd13:15
Eindtijd15:30
Prijs€ 25,00
Plaatsen vrij0

Overige opties

Bekijk meer excursies in dit gebied: Katwijk

Uw gids

Helaas, deze excursie is volgeboekt.

Bekijk meer excursies in dit gebied