Schiermonnikoog - dagexcursie najaar

Dagexcursie najaar op Schiermonnikoog

In de herfst is Schiermonnikoog één van de mooiste plekken van Nederland om vogels te kijken. De najaarstrek van vogels is hier prachtig waarneembaar. Tijdens deze excursie gaan we daar de hele dag van genieten!

Je neemt om 09:30 de boot vanuit Lauwersoog naar het Waddeneiland Schiermonnikoog. Onderweg zijn er vaak al leuke soorten te zien als Eider, Zeekoet en Grijze Zeehond. Bij de veerhaven op Schiermonnikoog word je opgewacht door gids Jesse Sinnema. Op Schiermonnikoog staan fietsen voor ons klaar en fietsen we de gehele ochtend en middag het eiland rond, terwijl we zo nu en dan een mooie wandeling maken. 

We starten waarschijnlijk bij de Westerplas, helemaal aan de westkant van het eiland. Hier kunnen we kijken naar de grote groepen Smienten, Pijlstaarten en andere eenden. We maken een korte wandeling over het strand op zoek naar soorten als Strandleeuwerik, IJsgors en Sneeuwgors. Struinend door de duinen gaan we op zoek naar trekvogels zoals Beflijster, Geelgors en wellicht vinden we ook een Velduil. We houden de lucht goed in de gaten voor de vele trekvogels zoals Keep, Koperwiek, Grote Gele Kwikstaart en Oeverpieper.

Naast de hoge aantallen trekvogels op het eiland maken we in deze tijd van het jaar ook kans op een bijzondere dwaalgast. Als we veel geluk hebben kunnen we misschien wel een zeldzame Dwerggors tegenkomen of met heel veel geluk zelfs een échte zeldzaamheid zoals een Blauwstaart of Vale Gierzwaluw!
Een van de specialiteiten van Schiermonnikoog in het najaar is de zeldzame Bladkoning. Een dwaalgast uit Siberië die in het najaar met enige regelmaat op het eiland opduikt. Hier gaan we dan ook zeker naar op zoek! Halverwege de excursie hebben we een gezamenlijke lunch en om 16:30 brengt Jesse de groep weer naar de veerhaven voor de terugtocht richting Lauwersoog, waar je rond 17:30 arriveert.

Inbegrepen: retour vaartocht naar Schiermonnikoog, huurfiets, vegetarische lunch en ervaren vogelgids met telescoo
Minimaal aantal deelnemers: 4

Ben je al op het eiland?
Dan kan je uiteraard ook meedoen aan deze excursie! De excursie start in dat geval om 10:15 in de veerhaven van Schiermonnikoog. Mail naar info@dagjeindenatuur.nl voor een kortingscode voor deze excursie zonder overtocht en eventueel zonder fiets.

DatumStarttijdEindtijd