Ronald Zimmerman

Ik ben Ronald! Mijn passie voor natuurfotografie is ontstaan tijdens de lerarenopleiding biologie. Eerst puur om alle mooie vondsten te registeren, maar later uitgegroeid tot een serieuze passie.
Amfibieën en reptielen hebben mijn speciale interesse. Ik heb mijzelf gespecialiseerd in nachtelijke macrofotografie, omdat amfibieën en reptielen met name nachtactief zijn. Mijn foto’s bereikten al ereplaatsen in verschillende wedstrijden zoals de Exo Terra Nactus Award, Close-Up Photographer of the Year en de Groene Camera.

Ik woon in Haarlem met onder andere het Nationaal Park Zuid-Kennemerland en de Amsterdamse Waterleidingduinen om de hoek. Hier beperk ik me niet tot amfibieën en reptielen. In mijn “achtertuin” verbreed ik mijn interesse naar vogels, zoogdieren en geleedpotigen. Ook gebruik ik dit bekende terrein als “laboratorium” waar veel ruimte is om te experimenteren.

Natuurfotografie heeft voor mij een belangrijke functie gekregen. Het is een belangrijk middel om in te zetten voor het behoud van diersoorten. Door de dieren zo aantrekkelijk mogelijk te fotograferen hoop ik dat mensen meer affiniteit krijgen met deze diersoorten. Een mooi, schattig of aantrekkelijk dier heeft een grotere kans om beschermd te worden.

Amfibieën zoals kikkers, padden en salamanders zijn een soort “underdog”. Het ligt minder voor de hand om amfibieën aantrekkelijk te vinden. Toch zijn amfibieën erg belangrijk als “indicator-soort”. Wanneer er een gezonde populatie van amfibieën aanwezig is betekent het dat het gebied in goede gezondheid is. Ieder persoon die overtuigd kan worden van de schoonheid en waarde van amfibieën zie ik als winst.

Daarnaast zie ik natuurfotografie als een gezonde hobby waarbij je in beweging bent, naar buiten gaat en op mooie plaatsen in de natuur komt. Tijdens het fotograferen vergeet ik even alles om me heen.

Ik vind het erg leuk om mijn kennis van natuurfotografie en dieren over te brengen op anderen. Ik schrijf daarom regelmatig artikelen voor Natuurfotografie.nl. Ook neem ik graag mensen mee voor een workshop of excursie in de natuur. Hier komt mijn ruime ervaring in het onderwijs goed van pas. Met mijn rust en geduld help ik je verder in de natuurfotografie.