Robbe Cool

Hey! Ik ben Robbe, 25 jaar jong en gefascineerd door de natuur. Ik ben gespecialiseerd in vogels, planten en hun ecologie. Ik hou me het liefst bezig met het zoeken naar nieuwe populaties van zeldzame en uitgestorven planten, het bestuderen van plantenecologie en het tellen van trekvogels. Naast soorten zoeken is het begrijpen van hun ecologie en het zien van verbanden in de natuur minstens even belangrijk. Ik neem jullie graag op sleeptouw naar plaatsen waar ik het liefst kom om er samen een fijne en leerrijke dag van te maken!

Mijn passie voor natuur ontplooide zich aanvankelijk bij uitstapjes naar de zoo, maar al snel bleek de lokale wilde natuur mijn hart gestolen te hebben. Als twaalfjarige was het voor mij een logische stap om lid te worden van de Jeugdbeweging voor Natuur en Milieu (JNM). Daar ontmoette ik meer zielsverwanten en kon ik mijn passie verder uitdiepen. Dat was niet vanzelfsprekend aangezien ik opgroeide in Izegem, de natuurarmste regio van Noordwest-Europa. Niettemin zorgde dit ervoor dat ik de natuur overal leerde appreciëren. Of het nu gaat om een Natura2000-gebied of een vergraven industrieterrein, ik amuseer me overal.

Mijn interesse voor natuurstudie werd nog meer aangewakkerd tijdens mijn opleiding Biologie. Hoewel ik eerst voornamelijk geïnteresseerd was in vogels, specialiseerde ik me later in sprinkhanen, weekdieren en uiteindelijk planten. Tijdens mijn universiteitsjaren omringde ik me door gedreven biologen waarmee ik verbluffende reizen maakte in binnen- en buitenland. Die reizen probeerde ik steeds zo milieubewust mogelijk te doen. Zo is het tot op vandaag geen uitzonderijk om me met verrekijker en loep al liftend tegen te komen.

Mijn passie voor natuurstudie verschoof geleidelijk aan naar een urgentie van natuurbehoud. Ik voelde de nood om de natuur een handje te helpen. Daarom hielp ik mee aan inventarisaties van sprinkhanen, harkwespen, korfslakken en broedvogels. In 2022 bestudeerde ik 4 maanden de vogeltrek in Skagen (Denemarken). Sinds kort draag een extra steentje bij in het natuurdomein ’t Veld (Ardooie) waar ik natuurbeheerder ben van enkele heischrale graslanden. Het gros van mijn tijd gaat naar mijn job bij het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek waar ik botanicus ben.

Ik kijk ernaar uit om mijn kennis met jullie te delen. Tot in ’t veld!