Paddenstoelen Kaldenbroek

Paddenstoelen in Kaldenbroek

Midden in de herfst gaan we op pad naar Kaldenbroek. Het Kaldenbroek is een moerasbos dat is ontstaan uit een oude maasarm die zo'n 70 jaar geleden is afgesloten van de Maas. Hier is een bos ontstaan dat bestaat uit elzen, berken en populieren. Heel dichtbij liggen schrale graslanden en een groot gemengd bos met veel eiken en dennen. Door deze combinatie aan (micro)habitats zijn er hier heel erg veel verschillende soorten paddenstoelen te vinden!! Van knotszwammen en russula's tot de grote stinkzwam en de aardappelbovist. Ook groeien er hier veel smakelijke soorten, zoals grote parasolzwam, kastanjeboleet, zwavelzwam en amethistzwam. Iets nog veel gekkers is de inktviszwam; een duivelsei met rode tentakels die eruit komen, met een geur die heel erg doet denken aan hondenpoep!

Het mooie aan paddenstoelen is dat ze een wereld aan beleving zijn; we gaan ze ervaren met al onze zintuigen! Zo zijn er hele speciale en verschillende texturen en vormen te vinden, maar ook de meest felle kleuren. Sommige soorten ruiken aangenaam, bijvoorbeeld naar noten, anijs of maggi. Anderen ruiken zeer onaangenaam naar spiritus of rotte vis. Ook gaan we (uiteraard op een veilige manier) proeven aan sommige soorten, en worden de giftige soorten ook uitgebreid behandeld.

Kom ook mee als je een kijkje wilt nemen in een onbekende en grote soortgroep, en hierbij al je zintuigen wilt prikkelen!

Buiten de paddenstoelen is er ook veel ander leuks te vinden; zo zijn er hier veel verschillende vogels te vinden. Denk eens aan zwarte mees, kuifmees en glanskop! Ook zitten er veel spechten, zelfs zwarte spechten en kleine middelste bonte spechten. Ook zit het elke winter vol met goudvink, sijs en geelgors. Wellicht vinden we nog wat leuke plantjes of de rups van de meriansborstel!

Een groot avontuur voor alle zintuigen, terwijl er boven je hoofd allerlei leuke bosvogels kwetteren!

DatumStarttijdEindtijd