Orchideeën bij het Kennemermeer

Orchideeën bij het Kennemermeer

Tijdens deze excursie gaan we op zoek naar de bijzondere flora bij het Kennemermeer in IJmuiden. Bij het Kennemermeer bloeien in deze tijd van het jaar verschillende Orchideeën. Dit is een bekende plek voor onder andere Moeraswespenorchis, Bijenorchis en Groenknolorchis. Het meer is omringd door karakteristieke flora van kalkrijke natte duinvalleien, een schaars vegetatietype. We hebben zelfs kans op soorten die bijna nergens anders in Nederland voorkomen zoals de Honingorchis!
Ook gaan we op zoek naar soorten als Moeraskartelblad, Parnassia, Knopbies, Gewone Vleugeltjesbloem en Nachtsilene. Vervolgens lopen we naar het strand om daar de interessante zeesoorten als Zeewolfsmelk, Zeeraket, Biestarwegras en de Blauwe Zeedistel te zoeken. Tijdens de excursie zullen we ongeveer 4 kilometer lopen, maar ook veel stilstaan om mooie foto's te nemen en de planten uitvoerig te bekijken.

Ik ga jullie wat proberen bij te brengen over de soorten en hun kenmerken, maar ook over waarom deze soorten hier voorkomen. De excursie heeft planten als hoofdonderwerp maar ik zal soms ook wat afdwalen naar andere soortgroepen, want die zijn minstens zo leuk!

DatumStarttijdEindtijd