Noordpunt Texel - najaar

Ochtendexcursie Texel najaar

Texel is het meest vogelrijke Waddeneiland van Nederland. Vraag een willekeurige vogelaar naar Texel en hij of zij zal een fonkeling van gelukzaligheid in de ogen krijgen. In deze periode van het jaar is de najaarstrek in volle gang. Dagelijks vliegen vele tienduizenden vogels vanuit Scandinavië richting de overwinetringsgebieden in het zuiden. Na een lange tocht over zee zijn de Waddeneilanden het eerste land dat de trekvogels tegenkomen. Vermoeid van de tocht over zee is Texel de ideale plek voor deze vogels om even uit te rusten. De bosjes zitten dan ook vaak vol met verschillende soorten vogels en met de juiste wind kun je, zeker in de ochtend, enorme groepen vogels zien overvliegen. Een prachtig en bijzonder fenomeen. 

Gedurende de ochtend kunnen we grote aantallen Koperwieken, Kramsvogels en vinkachtigen zien overvliegen, waartussen soms een IJsgors of Sneeuwgors meevliegt. In de bosjes zit het ook vol met lijster, Vinken en Kepen, maar zitten vaak ook soorten als Goudhaan, Vuurgoudhaan en Sijs. Daarnaast maken we in het najaar kans op een leuke verrassing zoals een zeldzame Bladkoning of Dwerggors!
Vanaf de noordpunt van het eiland kijken we over zee, waar soorten als Eidereend, Jan-van-Gent en Roodkeelduiker rondvliegen. Een overvliegende Blauwe Kiekendief of Velduil is in deze periode van het jaar ook absoluut een mogelijkheid. Kortom, een spannende tijd die uitermate geschikt is voor een heerlijke excursie.

DatumStarttijdEindtijd