Noordzee Pelagic - november

Noordzee Pelagic

Op de Noordzee leven verschillende soorten zeevogels zoals de Jan van Gent, Kleine Jager, Noordse Stormvogel en zelfs de Papegaaiduiker. Helaas laten deze soorten zich zelden vanaf het vasteland zien. Als ze dan al te zien zijn is het vaak op grote afstand en tijdens weersomstandigheden die vaak verre van ideaal zijn. Als de vogels niet naar ons willen komen, dan gaan we ze zelf maar opzoeken. Tijdens deze 'pelagic' zijn er voor zowel vogelaars als fotografen vaak voldoende kansen om de zeevogels goed te bekijken en fotograferen.

Vanuit de haven van Den Helder varen we met de Hendrik Karssen, een oude marineschip, richting het noordwesten de Noordzee op. Begin november zie je op de Noordzee vogels die op de kliffen in Scandinavië broeden, maar nu hier komen overwinteren. We maken kans op soorten als Alk, Zeekoet, Jan-van-Gent en Drieteenmeeuw, maar begin november is ook een goede tijd van het jaar om op zoek te gaan naar de prachtige Papegaaiduiker! Al moeten we daar wel veel geluk voor hebben.

Daarnaast kunnen we op de Noordzee echte zeevogels tegenkomen als Zwarte Zee-eend, Grote Zee-eend, Roodkeelduiker Jan-van-Gent, Eider, Zwarte Zee-eend, Drieteenmeeuw en Kleine JagerUiteraard gaan we ook op zoek naar de bijzondere soorten die op de Noordzee leven. We kijken uit naar de Middelste- en Grote Jager, Parelduiker, Vaal Stormvogeltje, Noordse Stormvogel en Grauwe Pijlstormvogel. Het blijft een verrassing wat we tegenkomen en misschien hebben we wel het geluk om een Rosse Franjepoot, Vorkstaartmeeuw, Kleine Alk, Stormvogeltje, Grote Burgemeester of IJsduiker te zien!

We maken een mooie tocht over de Noordzee en afhankelijk van de waarnemingen varen we wellicht ook nog over de Waddenzee aan de oostkant van Texel. We speuren niet alleen naar vogels maar maken ook kans op zeehonden en Bruinvissen. We zijn benieuwd wat voor verrassingen de mysterieuze Noordzee voor ons in petto heeft!

Chummen
We zullen actief proberen de vogels dichterbij de boot te lokken. Dat doen we door te 'chummen'. Dat houdt in dat we af en toe stil gaan liggen op zee en visafval rond de boot verspreiden. Zeevogels hebben een zeer goed ontwikkeld reukorgaan en kunnen visafval op honderden meters afstand ruiken. Met wat geluk duiken Jan-van-Genten naast de boot de zee in om de vissenstaarten te pakken en lokken we misschien een Middelste Jager of pijlstormvogel naar de boot.

Het schip
We varen uit met de Hendrik Karssen. Dit ruime schip heeft een bijzondere historie waar de kapitein alles over kan vertellen! Naast de kapitein varen er ook twee ervaren bemanningsleden mee en uiteraard twee gidsen vanuit Dagjeindenatuur.nl om de vogels aan te wijzen en er over te vertellen.
Het schip is voorzien van een toilet en ook een kleine keuken waarin we een lunch verzorgen. Het schip heeft een binnenruimte om met koffie of thee op te warmen en waar je droog kan zitten bij een eventuele regenbui.

Doorgang excursie
We hopen natuurlijk op een mooie zonnige dag voor de vaartocht. Mocht het toch gaan stormen dan zijn we genoodzaakt de vaartocht te annuleren en proberen we het volgend najaar opnieuw! Uiteraard kan je in dat geval ook je geld retour ontvangen.

Minimaal aantal deelnemers: 30 personen
Maximaal aantal deelnemers: 45 personen

DatumStarttijdEindtijd
08:3016:30Reserveer direct