Kuifaalscholver
Eider
Oeverpieper
Paarse Strandloper

Najaar op de Zuidpier

De Zuidpier van IJmuiden is één van de mooiste plekken om in het najaar vogels te kijken. Over de 3 kilometer lange Zuidpier wandel je zo de zee in, waardoor je richting de zeevogels loopt en soorten als Jan-van-Gent, Zeekoet en Drieteenmeeuw vaak mooi kunt bekijken. Ook komen vogels bij hardere wind vaak in de luwte van de pier zitten en kunnen we soms Eidereenden, Roodkeelduikers of Zwarte Zee-eenden van dichtbij bekijken.
Op de Zuidpier zelf foerageren Steenlopers, Paarse Strandlopers, Oeverpiepers en soms een verdwaalde trekvogel.

De Zuidpier is daarnaast ook een magneet voor zeldzame vogelsoorten. Er werden al verschillende dwaalgasten waargenomen op de blokken van de pier, zoals de laatste jaren een Baardgrasmus, Bruine Boszanger en Kleine Spotvogel, maar ook de eerste Siberische Grijze Ruiter en Brilgrasmus voor Nederland werden waargenomen op de Zuidpier van IJmuiden.

Nabij de Zuidpier ligt het Kennemermeer. Dit meer heeft een aantrekkingskracht op trekvogels. In het najaar zitten er in de struiken rondom het meer verschillende soorten trekvogels waarbij we kans maken op Vuurgoudhaan, Goudvink en in oktober misschien zelfs een Bladkoninkje.
Vanaf het duin bij het Kennemermeer bekijken we de landtrek van zangvogels onderweg naar het overwinteringsgebied in zuidelijkere oorden. In september maken we kans op duizenden Graspiepers terwijl in oktober de vinkachtigen over komen vliegen.

Elke dag is anders rondom de Zuidpier. Ga met ons mee en ontdek dit prachtige vogelgebied!

Let op: deze excursie is weersafhankelijk. Boven windkracht 6 wordt de Zuidpier afgesloten omdat de golven dan over de pier slaan. In dat geval wordt er een vervangende datum gezocht voor de excursie.

DatumStarttijdEindtijd
07:4511:45Reserveer direct
07:3011:30Reserveer direct
07:4511:45Reserveer direct