Kleine Burgemeester
Drieteenmeeuw
Dwergmeeuw
Scandinavische Zilvermeeuw
Pontische Meeuw

Meeuwencursus IJmuiden

Het determineren van meeuwen, vooral in de onvolwassen kleden, is vaak een hele uitdaging. Zelfs voor de ervaren vogelaar blijft dit een lastig punt. Vandaag gaan we meer leren over de verschillende soorten en de verschillende kleden van de Nederlandse meeuwen. Met enkele handige tips lukt het na vandaag misschien vaker om een meeuw op naam te brengen.

Op het strand van IJmuiden en op de Zuidpier zijn vaak veel meeuwen te vinden in de winter. Tussen de verschillende kleden van Zilvermeeuwen en Grote Mantelmeeuwen zoeken we naar de minder algemene Geelpootmeeuw en Pontische Meeuw. Vanaf de Zuidpier kunnen we misschien ook de Dwergmeeuw en Drieteenmeeuw zien. En met veel geluk zien we misschien zelfs een Kleine of Grote Burgemeester.
Ook de haven van IJmuiden is een inetressante plek om meeuwen te kijken. We proberen hier de kleurringen af te lezen en leren de noordelijke ondersoort van de Zilvermeeuw, de Scandinavische Zilvermeeuw, herkennen.

Gids Merijn Loeve bestudeert al jaren meeuwen en schreef ook het boek "De Nederlandse Meeuwengids". Hij helpt vandaag met het determineren van de vogels en de verschillende kleden en geeft tips & tricks om zelf de meeuwen te kunnen herkennen.

DatumStarttijdEindtijd