Mayro Pattikawa

Ik ben Mayro Pattikawa en ik ben 22 jaar oud. Ik ben geboren en getogen in Oost-Souburg, Walcheren, Zeeland. Als klein mannetje kreeg ik mijn eerste vogelboek (Petersons Vogelgids) en dat kende ik al snel uit mijn hoofd. Waar staat de Grote Bonte Specht? Oh die staat op pagina 68, en zo kon ik nog wel een tijdje doorgaan. Deze interesse voor vogels werd gestimuleerd door het aanschaffen van materialen als een verrekijker, camera, vogelboeken en door het bezoeken van natuurschone en vogelrijke vakantiebestemmingen. 

Een kantelpunt in mijn ontwikkeling als vogelaar kwam rond 2013/2014. In die periode vond ik als 14-jarig jochie de site www.waarneming.nl. Tegen de tijd dat ik de site begreep, merkte ik op dat er veel meer te zien is in je directe omgeving dan je beseft. Zo weet ik nog heel goed dat prachtige soorten als Bijeneter, Roodmus, IJsvogel en veel soorten roofvogels gewoon in de omgeving waar ik woonde gezien werden. Toen ik dat besefte, wilde ik dat ook! Zo ben ik brutaal gaan rondmailen naar bekende vogelaars, die goed waren (omdat ze veel bijzondere vogels zagen) en uiteindelijk kreeg ik respons van Jaco Walhout. Hij nam mij mee de Walcherse natuur in en heeft mij een kijkje gegeven in de wereld van een vogelaar op Walcheren. De eerste keer dat ik met hem het veld in ging was naar het gebied Oranjezon in Oostkapelle.  Dit gebied is eveneens één van de gebieden waar ik jullie mee naartoe ga nemen en alles ga laten zien wat hier te zien en horen valt. Naarmate ik meer buiten was leerde ik ook steeds meer vogelaars kennen. Vogelaars waarvan ik de waarnemingen en foto’s een lange tijd volgde. Zij zijn mij nog meer gaan aanmoedigen om door te gaan waar ik mee bezig was en gaven mij alle tips en tricks om mijzelf als vogelaar te gaan ontwikkelen. Een belangrijke tip was “vogels kijken draait om het beheersen van vogelgeluiden”. Een vogel kan je vaak horen voordat je hem ziet, en dat zorgt ervoor dat het op naam brengen van de vele soorten die in Nederland voorkomen, je gemakkelijker af gaat.

De tip was om op trektelposten te gaan staan met ervaren vogelaars. Luister goed naar wat ze zeggen maar luister ook vooral goed naar wat voor geluiden de passerende vogels maken. Op die manier heb ik jarenlang op trektelposten gestaan en een brede kennis aan vogelgeluiden en vliegbeelden opgebouwd. Ik ben in een paar jaar gegroeid tot vaste fanatieke trekteller op de telposten 'De Nolle' (bij Vlissingen, Walcheren) en Breskens (Zeeuws-Vlaanderen). 

Naast het trektellen vind ik het heerlijk om buiten te zijn, zowel in mijn eentje maar zeker ook met geïnteresseerde mensen om mij heen. Iedereen die mij kent wordt op een bepaalde manier aangestoken met 'het vogelvirus'. Al mijn vrienden en familie weten van mijn passie en daar ben ik trots op. Ik ben enthousiast en ik vind het leuk om de kennis die ik heb te kunnen delen. Zo heb ik mijn opa ook zo gek gemaakt dat zijn interesse zodanig gegroeid is dat het niet is gebleven bij slechts een interesse. Inmiddels heeft hij ook een verrekijker, camera en telescoop aangeschaft en trekt hij er in zijn eentje op uit. 

Genoeg gepraat over mijzelf. De provincie Zeeland zit vol indrukwekkende en diverse natuurgebieden. Aangezien ik wonende ben op Walcheren en al jarenlang actief vogels kijk op en rondom Walcheren, ga ik jullie hier graag gidsen. Zo neem ik jullie mee op excursies in Oranjezon (Oostkapelle), Westkapelle en het Zandvoortweggebied (Middelburg). Ik heb er veel zin in en hopelijk jullie ook!