Mark van Leeuwen

Al sinds m’n jongste jaren ben ik als het maar even kan buiten te vinden. Echt kennis krijgen van de natuur, en ervan genieten, begon met dagjes wandelen ergens in de omgeving samen met m’n opa, die mij van alles kon vertellen over natuur. Dat beviel zo goed, dat ik sindsdien zo vaak het maar kan naar buiten ga. Eerst met alleen een verrekijker en m’n eerste vogelboekje, waar je natuurlijk zo uitgroeit. Vervolgens een telescoop erbij, camera: het enthousiasme is nooit meer opgehouden. 

Dat enthousiasme richtte zich eerst vooral op vogels, maar langzaam verbreedde mijn focus zich naar steeds meer soortgroepen, zoals zoogdieren, vlinders, libellen etc. En daar komen, als ik maar de tijd heb om erin te duiken, steeds meer soortgroepen bij. Die brede interesse in alles wat natuur is, leidde me niet voor niks naar Wageningen. Hier kon ik ruim 6 jaar Biologie studeren, en daarmee een steeds beter beeld krijgen van hoe het leven werkt, en hoe de natuur nou precies in elkaar steekt. 

Leren hoe ecologische processen doorwerken op het allerkleinste niveau, namelijk op DNA-niveau, dát is wat alleen maar voor meer verwondering zorgde over de natuur. Hoe bijzonder is het dat je sommige ecologische processen kunt verklaren, door naar het DNA van dieren te kijken! Het is die verwondering, gecombineerd met mijn enthousiasme over alles wat er buiten rondloopt, -kruipt, en vliegt, die ik hoop te delen tijdens één van mijn excursies!

Mark van Leeuwen