Zeearend
Baardman

Lauwersmeer

Het Lauwersmeergebied is een prachtig waterrijk gebied. In de wildernis van water en eilandjes, bos, rietvelden en ruige graslanden op de grens van Groningen en Friesland broeden ruim 100 verschillende vogelsoorten. Bovendien is het een walhalla voor vogels die in het voorjaar op doortrek zijn naar hun broedgebieden. Zangvogels, steltlopers en roofvogels weten dit gebied goed te vinden. 

Tijdens deze excursie bezoeken we, afhankelijk van het weer en de waarnemingen, verschillende beroemde en beruchte plekken van dit gebied. Denk aan bijvoorbeeld Jaap Deensgat, de Ezumakeeg en wellicht de Bochtjesplaat. We gaan op zoek naar mooie broedvogels als Blauwborst, Koekoek en Spotvogel. Daarnaast is het Lauwersmeer één van de beste plekken in Nederland om de Wielewaal te horen en soms te zien!

Als we geluk hebben vangen we nog een glimp op van de Zeearend die al jaren in het Lauwersmeergebied broedt en ook luisteren we goed of we Baardmannetjes horen roepen in het riet. Met veel geluk lukt het ook om een zeldzaamheid zoals een Buidelmees, Roodmus of zelfs Orpheusspotvogel te ontdekken.

Zowel binnendijks als buitendijks zitten steltlopers zoals Bontbekplevier, Kleine Plevier, Grutto, Zwarte Ruiter en Kemphanen die soms zelfs in hun bijzondere broedkleed zijn! Tussen deze steltlopers maken we ook kans op minder algemene soorten zoals Steltkluut, Krombekstrandloper en Kleine Strandloper.

Het Lauwersmeergebied is ook een ware magneet voor zeldzame vogelsoorten. Uiteraard houden we de waarnemingen in de gaten en proberen we de zeldzaamheden mee te pikken, of ontdekken we er zelf misschien wel één!

DatumStarttijdEindtijd
07:0011:00Reserveer direct
07:0011:00Reserveer direct
07:0011:00Reserveer direct