Middelste Bonte Specht © Laurie Rijsdijk
Zwarte Specht © Jillis Roos
Sperwer © Corné Koopmans
Boomleeuwerik © Lars Buckx

Natuurfotografie Kalmthoutse Heide

De Kalmthoutse Heide ligt zowel in Nederland als in België en is een gebied waarin heide wordt afgewisseld met poeltjes en vennetjes en ook naaldbossen en loofbossen. Die diversiteit aan planten zorgt ook voor een interessante diversiteit aan vogels en andere dieren.

In het voorjaar en de zomer vormt de heide het decor voor zingende Boompiepers en Boomleeuweriken. In de winter is er een goede kans om een jagende Klapekster tegen te komen. Het hele jaar door bieden de bossen goede kansen op Kleine, Middelste en Grote Bonte Specht en ook Zwarte en Groene Specht.

Verder is de Kalmthoutse Heide een goede plek om verschillende roofvogels tegen te komen. Haviken en Sperwers jagen het hele jaar door de bossen. In de winter zijn er goede kansen om Smelleken en Blauwe Kiekendief tegen te komen terwijl in de zomer de Boomvalken op libellen jagen. Ook de zeldzame Roodpootvalk is geen onbekende gast in dit gebied.

De Kalmthoutse Heide is dus voor zowel Nederlanders als Belgen absoluut de moeite waard om te bezoeken! Fotokansen laten zich moeilijk voorspellen, maar tijdens de excursie wordt alle ruimte geboden om ook met goede foto’s weer thuis te komen.

DatumStarttijdEindtijd