Kalmthoutse Heide BE

Kalmthoutse Heide

De Kalmthoutse Heide is een enorm uitgestrekt gebied dat beschouwd kan worden als één van de meest waardevolle natuurgebieden die Vlaanderen te bieden heeft. Dankzij de variatie in het landschap met heide zo ver als het oog reikt, heuse landduinen, gemengde bossen, vennen en weilanden is hier een bijzondere selectie aan soorten te vinden. 

In de late zomer is het gebied op haar best wanneer de heide in bloei staat. Je waant je als het ware in een zee van paars! Hier voelen soorten als Boomleeuwerik, Roodborsttapuit, Paapje, Tapuit, Boompieper en Kneu zich thuis. Op de vennen komen verscheidene soorten eenden hun rui volbrengen, duikt er half verscholen in de oevervegetatie misschien wel een Dodaars naar wat lekkers, en met wat geluk zijn er op de oevers misschien wel enkele steltlopers op zoek naar voedsel om op kracht te komen voor hun verdere trektocht. Denk daarbij bijvoorbeeld aan Witgat, Oeverloper, Groenpootruiter, Kleine Plevier en misschien zelfs Bontbekplevier. 

In de bossen huizen dan weer verschillende bijzondere bossoorten zoals de Kleine Bonte Specht, de iconische Zwarte Specht, Grote Lijster, Boomklever, Kuifmees en Kruisbek. Sinds kort heeft zelfs de Raaf zich gevestigd in het gebied! Bij opschudding onder de aanwezige vogels is het altijd uitkijken naar een jagende Bruine Kiekendief of een zelfs een overvliegende Havik. En met wat geluk komen we oog in oog te staan met een Ree of twee, met kop en schouders uitstekend boven het hoge gras. 
Naast de te verwachten soorten kunnen we hier altijd leuke verassingen treffen, de trektijd is immers volop aan de gang!

DatumStarttijdEindtijd