Jan van Leeuwen

Mijn naam is Jan van Leeuwen! Ik heb nu al zin in om samen de Nederlandse natuur in te trekken, die verveelt namelijk nooit! Als kind was ik vooral gefascineerd door één boek in de boekenkast van mijn ouders: de Elsevier zoogdierengids van Europa. Mijn moeder vertelt nog altijd lachend aan mensen dat ik alle afgebeelde dieren feilloos bij naam wist te noemen. Blijkbaar was de vonk al overgeslagen voordat ik erover na had kunnen denken. En zodoende belandde ik een paar jaar later al snel op de website Waarneming.nl. Alle soortgroepen werden ingevoerd maar de interesse ging voornamelijk uit naar libellen. Als natuurliefhebbend kind kom je dan al snel bij de JNM – Jongeren in de Natuur terecht, een plek waar de hobby uit de hand kon lopen. De interesse breidde zich voornamelijk uit naar beestjes levend in de bodem en achter schors: Springstaarten, Pissebedden, Miljoenpoten, Kevers en Spinnen. 

In het buitenland zoek ik voornamelijk nog mijn heil in de libellen. Zo werkte ik een half jaar in Suriname als Touroperator bij FredEcotours en schreef ik een gids over Surinaamse libellen. Het vinden van meer gave soorten geeft zeker een kick, maar ik beleef nog elke dag mooie dingen wanneer ik bijvoorbeeld een Meerkoet of een Kauw mag aanschouwen. Ik heb Toegepaste Biologie aan de HAS-hogeschool gestudeerd en ben vandaag de dag werkzaam bij EiS – Kenniscentrum insecten. Daarnaast ontwerp ik T-shirts voor onder andere Waarneming.nl en de Nederlandse Vereniging voor Libellenstudie.