Fietsexcursie Fochteloërveen

Fietsexcursie Fochteloërveen

Vandaag maken we een prachtige fietstocht door het Fochteloërveen! Dit hoogveengebied is een bekende plek voor vogelaars. Ook wel berucht, want met zo'n uitgestrekt landschap moet je veel geluk hebben om te kunnen zien waar je voor komt. Tenzij je weet waar je moet zoeken! 

Dit Natura-2000 gebied is één van de laatste hoogveengebieden van Europa. Dit betekent ook dat er unieke vogelsoorten broeden die elders in Nederland niet te vinden zijn. De meest bekende daarvan is de Kraanvogel, waarvan er vorig jaar 10 broedparen in het gebied waren. 

In deze tijd van het jaar komen Kraanvogels graag bij elkaar. Ze foerageren in groepen met elkaar om steun te zoeken bij soortgenoten in de nacht en zoeken overdag nog een laatste hapje om op te vetten, om vervolgens hun grote tocht naar het zuiden te gaan maken. Als we geluk hebben, zien we een mooi groepje Kraanvogels op weg naar warmere oorden.

Verder hebben we tijdens deze excursie ook ruimte om te genieten van Geelgorzen, Toendrarietganzen die op doortrek zijn en wie weet een Klapekster! Raven hebben hier afgelopen jaar ook gebroed en in het najaar kan er altijd een verrassing opduiker. Er is genoeg te zien in dit prachtige natuurgebied!

DatumStarttijdEindtijd