Zwarte Zeekoet
Paarse Strandloper
Grijze Zeehond
IJseend

Brouwersdam

De Brouwersdam vormt een verbinding tussen Zeeland en Zuid-Holland. De meeste automobilisten kiezen voor de N-weg om snel van eiland naar eiland te gaan, maar wij weten wel beter! In de winter is de Brouwersdam voor veel vogelaars een vaste prik. Elke winter is de Brouwersdam en zijn omgeving een waar paradijs voor vogelaars.

Langs de buitenkant van de dam scharrelen Paarse Strandlopers. Deze steltlopersoort is een specialiteit van de kust en de Brouwersdam mag wel een hofleverancier genoemd worden. Nog zo’n soort waar de Brouwersdam om bekend staat is de IJseend. Deze prachtige eend uit het hoge noorden is vrijwel iedere winter bij de Brouwersdam te vinden. Ook letten we op Zwarte Zee-eenden en Grote Zee-eenden. Een hele speciale soort die tegenwoordig jaarlijks terugkeert bij de Brouwersdam is de Zwarte Zeekoet. Deze soort komt maar heel zelden voor in Nederland, maar bij de Brouwersdam maken we een kans om hem te zien, hoewel de vogel zich soms ook goed kan verstoppen! Daarnaast zijn er in de winter altijd meerdere Roodkeelduikers bij de Brouwersdam te vinden en doen we ons best om daar een zeldzamere duiker tussen te ontdekken zoals een IJsduiker of een Parelduiker. In de spuikom laten Grijze Zeehonden zich vaak goed zien als ze daar op vis jagen. Als we tijd over hebben, gaan we ook nog even aan de binnenkant bij het Grevelingenmeer kijken. Ook daar maken we kans op bijzondere soorten zoals de Parelduiker.
In de polders rondom de Brouwersdam zitten vaak grote groepen ganzen waartussen ook wel eens een Zwarte Rotganzen of Witbuikrotgans opduikt en zelfs de prachtige Roodhalsgans af en toe gezien wordt. Kortom een winters pareltje!

Voor deze excursie is het handig om de beschikking te hebben over een auto. We zullen kleine stukjes rijden om de hele dam goed te kunnen checken.

DatumStarttijdEindtijd