Voorjaarsweekend Texel

Texel is één van de beste plekken in Nederland om vogels te kijken. De vogeltrek op dit eiland is waanzinnig goed waar te nemen en de soortenrijkdom is er enorm. Daarnaast ligt het eiland strategisch voor vogels op doortrek om even uit te rusten en daardoor zitten er met grote regelmaat niet alleenheel veel maar ook zeldzame vogels op het eiland.Dit weekend bezoeken we verschillende vogelhotspots op het eiland zoals de Horsmeertjes, de Mokbaai, Utopia en de noordpunt van Texel. Half mei is het broedseizoen voor veel vogels begonnen en we zien broedende sterns, Lepelaars en Kluten. Daarnaast is de vogeltrek nog steeds gaande en kunnen we mooie trek zien van zwaluwen, steltlopers en roofvogels.

In de ochtenden maken we een wandeling door de duinen en over de noordpunt en luisteren we naar zangvogels zoals Nachtegaal, Blauwborst, Sprinkhaanzanger en Grasmus. Met wat geluk horen we zelfs een Spotvogel, Fluiter, Zomertortel of Wielewaal zingen.
In de middag bezoeken we de oostkant van het eiland waar op verschillende plekken broedeilandjes zijn gemaakt voor Grote Stern, Dwergstern, Noordse Stern, Kleine Plevier en Kluut. Ook kunnen we hier steltlopers op doortrek zien zoals Temminck's Strandloper, Kleine Strandloper, Bosruiter en Oeverloper. Op de Waddenzee zien we weer andere steltlopers zoals Rosse Grutto, Kanoet, Bonte Strandloper en Zilverplevier in hun zomerkleed.

Gedurende de dag houden we uiteraard de waarnemingen op het eiland in de gaten en kunnen we misschien bijzondere soorten zien zoals Morinelplevier, Draaihals, Steltkluut of Bijeneter. Voor de liefhebbers gaan we na het diner naar buiten om te kijken of we de bijzondere Nachtzwaluw kunnen horen en misschien zelfs kunnen zien! Ook Houtsnippen baltsen in de avond en de Nachtegalen zingen lekker door. Uiteraard zullen we ook een bezoek brengen aan de Slufter. In dit kweldergebied, waar het getij vrij spel heeft, verzamelen zich zowel steltlopers als zangvogels en bijzondere eendensoorten.

We verblijven in de Koog halverwege het eiland. Een mooie uitvalsbasis om de verschillende plekken op het eiland te bezoeken. De prijs is per persoon op basis van een tweepersoonskamer. Lunch en diner zijn niet inbegrepen in de prijs maar kunnen wel gezamelijk worden gedaan. Vervoer is op basis van carpoolen, de bootovertocht is inclusief.

Heb je vragen over het weekend? Mail ons op: info@dagjeindenatuur.nl

DatumStarttijdEindtijd