Mike Zwaneveld

Ik ben Mike, wonend in Rhoon en ben onwijs gefascineerd door onze Nederlands natuur. Vanaf groep 1 ben ik al gek op wilde dieren. Maar de fascinatie voor vogels begon eigenlijk allemaal met het vissen als klein jongetje samen met mijn vader. Enorm geduld voor het vissen had ik niet, dus struinde ik, terwijl mijn vader mijn hengel in de gaten hield, door de weilanden om een glimp van de patrijzen op te vangen. Sindsdien hebben mijn vader en ik geen hengel meer vast, maar een verrekijker. In het begin leerde mijn vader mij van alles over de vogels, maar al snel draaiden de rollen om. Er waren in mijn jeugd een aantal vogels die veel indruk op mij hebben gemaakt zoals, de Kluut, Tureluur, Groene Specht, mijn allereerste zelf gevonden Pestvogels en om niet te vergeten de IJsvogel natuurlijk.

Doordat ik een grote passie voor de natuur heb, ben ik na mijn middelbare school de studie Eco en Wildlife op het Helicon in Velp gaan volgen. Dit heeft ervoor gezorgd dat ik mijn soortenkennis verder kon uitbreiden en van mijn hobby mijn baan kon maken. Uiteindelijk is het mijn droombaan om boswachter te worden bij Natuurmonumenten of Staatsbosbeheer. Voordat ik aan mijn opleiding begon ging ik elk jaar naar de Veluwe om mijn favoriete dier, de Das, te kunnen vinden. Helaas lukte dat ons nog niet. Gelukkig lukte het tijdens mijn eerste studiereis naar Zuid-Limburg dan toch. Marterachtigen zijn naast vogels mijn favoriete soortgroep. Inmiddels heb ik alle marterachtigen van Nederland gezien.

Na mijn opleiding begon ik als veldmedewerker bij een adviesbureau waar ik mij kon specialiseren in vleermuizen. Net als bij de vogels moest ik alles op eigen houtje ontdekken. Ik was verbaasd dat je zelfs in woonwijken nog best bijzondere soorten zoals, de Meervleermuis en Rosse Vleermuis tegen kon komen. Inmiddels werk ik al twee jaar als medewerker natuur- en landschapsbeheer bij Natuur en Vogelwacht de Biesbosch om mijn kennis te verbreden op gebied van natuurbeheer.

In mijn vrije tijd ben ik vaak in de natuur te vinden. In de weekenden ga ik samen met mijn vriendin op pad en doorkruisen we heel Nederland op zoek naar bijzondere en nieuwe soorten. Daarnaast doe ik verschillende monitoringen van vogels, zoals broedvogelmonitoring in de Hoeksche Waard en wintervogeltellingen in de Biesbosch.

Het geven van excursies en het doorgeven van mijn kennis is iets wat ik heel graag doe en ik hoop daarbij jullie met veel enthousiasme alles over de natuur te vertellen.