Dagvlinders bij Balloo

Dagvlinders bij Balloo

Deze excursie zullen we de natte heide bij Balloo binnenstebuiten keren op zoek naar allerlei mooie insecten! Er komen hier meerdere leuke vlindersoorten voor zoals de Kommavlinder, de Eikenpage en het Gentiaanblauwtje! Deze laatste is heel uniek, omdat hij nog maar op een paar plekken in Nederland voorkomt. Ook is de levenswijze heel bijzonder, omdat ze afhankelijk zijn van een zeldzame waardplant en een specifieke miersoort in hun levenscyclus.  We gaan ook zeker op zoek naar de prachtige waardplant van deze vlinder, de klokjesgentiaan!

Verder is het Ballooerveld een uitgestrekt heideterrein met zandvlaktes, vochtige laagtes gevuld met veen en vrijstaande eiken. Hier stikt het ook van de andere leuke insectensoorten, zoals de Greppelsprinkhaan, de zeldzame sprinkhaan het Schavertje en de Zwervende- en Tengere Pantserjuffer!

Op het veen groeien ook allerlei zeldzame planten als de Veenbes, Lavendelhei, Witte Veldbies en Beenbreek! Elders groeit er ook Kleine Tijm, Steenanjer en de parasitaire plant Moeraskartelblad.

In het gebied komen veel leuke vogelsoorten voor zoals Grauwe Klauwier, Goudvink en Raaf. Ook broedt de mysterieuze Draaihals in het gebied en met heel erg veel geluk komt er zelfs een Zwarte Ooievaar overvliegen!

Kom ook mee dit uitgestrekte natuurgebied verkennen op zoek naar een prachtige waardplant, unieke vlinder en een enorme diversiteit aan andere zeldzame soorten!

DatumStarttijdEindtijd