Bas Landsbergen

Hoi, ik ben Bas! Ik kom uit de buurt van Rotterdam en woon nu in Twente.

Als kleine jongen kwam ik al graag buiten. Dan speelde ik met mijn laarzen aan langs een sloot en klom ik in bomen. Mijn interesse voor de natuur wakkerde echt aan tijdens vakanties naar Schotland, Ierland en Kenia. Ik zal nooit vergeten Schots Sneeuwhoenders te horen baltsen of de bijzondere kleuren van de snavels van Papegaaiduikers die ik voor het eerst zag op de kliffen van Ierland en de massaliteit van duizenden Kleine Flamingo’s bij Lake Nakuru in Kenia.

De vonk voor het vogels kijken sloeg pas echt over rond 2016. Toen ik mijn eerst Wielewaal voorbij zag vliegen in de Broekpolder in Vlaardingen, kon ik m’n ogen niet geloven. Dat zo’n tropische verschijning in Nederland broedt kon ik maar nauwelijks beseffen. Sindsdien ben ik via zelfstudie zo veel ik kon vinden over de broed- en trekvogels in Nederland te weten gekomen. Daarnaast ben ik me gaan verdiepen in eetbare natuur, waaronder paddenstoelen en planten, vanuit een verlangen dichterbij de natuur te staan en zelfvoorzienender te kunnen leven. In de overige vrije tijd die ik mezelf nog kan veroorloven als vader van een tweeling kijk ik ook graag naar vlinders, zowel dag- als nachtvlinders.

Om de mooie momenten die ik meemaak in de natuur vast te leggen, maak ik vooral beelden via digiscopen, een manier om met je mobiele telefoon te fotograferen of filmen door een telescoop of verrekijker. Dat vind ik trouwens ook een ideale manier om excursiedeelnemers mee te laten kijken door de telescoop, maar rechtstreeks door het oculair kijken mag natuurlijk ook.

Beroepsmatig heb ik me jarenlang bezig gehouden met mensen trainen en opleiden. Mensen iets leren vind ik erg leuk om te doen. Daarom vind ik het des te leuker dat ik dat nu kan doen over de natuur. Aangezien natuureducatie ontbreekt als vast curriculum in het basis- en middelbaar onderwijs zie ik het als een nuttig streven om onze samenleving op te leiden, zodat we samen weten wat we beschermen en hoe we dat kunnen doen.

Graag neem ik je mee in de buurt op excursie om de broedvogels of wintergasten te bekijken en te beluisteren. En als je wilt leren over eetbare paddenstoelen kan ik je daar ook meer over vertellen. Als je met me mee gaat, leg ik ook uit waarom het belangrijk is dat we respectvol omgaan met de natuur en hoe we dat kunnen doen.

Ik kan niet wachten om je meer te leren over de natuur! Ik vertel wat ik weet en zoek op wat ik nog niet weet. Zo leren we altijd samen.
Tot op de excursie!